ACP TURN 78

...pentru informarea dvs.

  • Mărește dimensiunea fontului
  • Dimensiunea fontului normală
  • Micește dimensiunea fontului
Home Veniturile asociatiei

Veniturile asociatiei

Email Imprimare PDF
Evaluare utilizator: / 4
Cel mai slabCel mai bun 

Venituri din inchirieri ale asociatiilor de proprietari

antene gsmAsociatiile de proprietari pot realiza venituri din activitati economice, precum inchirierea spatiilor detinute in proprietate de catrea acestea (spatii comerciale, spatii pentru birouri, spatii pentru depozitare, terase pentru amplasarea de echipamente de telecomunicatie ori pentru amplasarea de reclame comerciale etc.).

Conform Legii 230/2007, Art.13, aceste venituri obţinute din exploatarea proprietăţii comune aparţin asociaţiei de proprietari si alimenteaza fondurile speciale ale asociaţiei de proprietari pentru reparatii şi investitii cu privire la proprietatea comuna şi nu se platesc proprietarilor.

Aceste venituri sunt neimpozabile daca sunt folosite pentru reparatii si investitii .

Ghidul obligatiilor fiscale ale asociatiilor de proprietari publicat de ANAF mentioneaza cazurile in care aceste venituri sunt impozabile sau nu :

  • Dacă veniturile urmează a fi utilizate pentru îmbunătăţirea utilităţilor şi a eficienţei clădirii,pentru întreţinerea şi repararea proprietăţii comune, atunci asociaţia este scutită de la plata impozitului pe profit. De exemplu, sumele reprezentând venituri din închirierea spaţiilor deţinute de asociaţiile de proprietari constituite ca persoane juridice şi de asociaţiile de locatari recunoscute ca asociaţii de proprietari, potrivit legii, aflate în conturile acestora, sunt exceptate de la plata impozitului pe profit, dacă aceste sume sunt utilizate pentru îmbunătăţirea utilitatilor si a eficienţei căldurii, pentru întreţinerea şi repararea proprietăţii comune, şi în anii următori anului în care acestea au fost înregistrate.
  • Dacă aceste venituri nu sunt utilizate în scopurile arătate mai sus, atunci asociaţiei îi revin următoarele obligaţii:

       - să calculeze impozitul pe profitul realizat, conform evidentelor, in cota de 16% si sa-l vireze la bugetul de stat;

       - să depună, pana la data de 25 februarie inclusiv a anului urmator, formularul 101 „Declaratie privind impozitul pe profit .

 

Citeste :

 

 

Sus

Stiri

Bun venit pe site-ul ACP TURN'78 ! Pentru a vizualiza Lista de intretinere si Bugetul trebuie sa va creati un cont. ATENTIE ! Confirmati contul prin linkul primit in adresa dvs. de mail (un simplu click pe link si va veti intoarce pe site unde va puteti loga cu numele de utilizator si parola create la inregistrarea contului dvs.).  Valabil pentru membrii asociatiei.  Creeaza cont !