ACP TURN 78

...pentru informarea dvs.

  • Mărește dimensiunea fontului
  • Dimensiunea fontului normală
  • Micește dimensiunea fontului
Home Raport de expertiza tehnica Raport preliminar de expertiza

Raport preliminar de expertiza tehnica

Email Imprimare PDF
Evaluare utilizator: / 5
Cel mai slabCel mai bun 

Feriti-va de IPROLAM !

Asa cum am informat anterior, nu suntem in clasa a II a de risc seismic !  Asociatia a intreprins demersuri privind reexpertizarea tehnica privind rezistenta seismica a blocului. Raportul de expertiza tehnica intocmit de IPROLAM in 1999, care clasifica blocul in clasa a IIa de risc seismic, a fost reexaminat de catre un expert tehnic si s-au constatat deficiente majore de calcul :

  1. Folosirea nejustificata a unor procente de armare pe secţiune a diafragmelor şi elementelor de beton inferioare celor reale ;
  2. Incadrări ale calităţii materialelor folosite (beton, oţel) în clase inferioare celor menţionate în proiect ;
  3. Analiza structurii de rezistenta a blocului NU include fundatia si incepe cu etajul 2 !

Greu de crezut ca IPROLAM a "omis"  din incompetenta aceste lucruri, poate doar la comanda...

Dar iata raportul intocmit de expert :

RAPORT PRELIMINAR DE EXPERTIZA TEHNICA   

La solicitarea Asociaţiei de Proprietari a blocului turn 15 D din Şoseaua Vergului nr. 67, Bucureşti, am preluat spre reexaminare expertiza tehnică efectuată de către IPROLAM în anul 1999. Conform acestei expertize, imobilul a fost încadrat în categoria de risc seismic II, în condiţiile în care era în vigoare Normativul P 100 / 92, care reglementa încadrarea imobilelor în grade de risc seismic.

În urma analizei datelor prelucrate de către specialiştii IPROLAM, cât şi a documentaţiei puse la dispoziţie de către Asociaţia de Proprietari a imobilului, am constatat câteva omisiuni privind:

- procentul de armare pe secţiune al diafragmelor şi elementelor de beton, care era inferior celui real;

- încadrări ale calităţii materialelor folosite (beton, oţel) în clase inferioare celor menţionate în proiect;

- interpretarea în programul de calcul a structurii începând cu etajul 2 al imobilului, fără a lua în calcul natura terenului de fundare şi infrastructura blocului.

Datele obţinute din proiect privind natura terenului de fundare, au scos în evidenţă roci de tip nisip şi pietriş, a căror presiune convenţională Pcv este de 4.5 daN/cm2. De asemenea, din raportul de expertiză, nu a reieşit prelevarea de probe sau efectuarea de teste nedistructive asupra clădirii, care să ofere informaţii precise atât despre calitatea materialelor, cât şi despre comportarea lor în timp.

Datele de intrare în sistemul de calcul reanalizate în 2012, au fost:

- sistem structural diafragme şi cadre;  

- grad zonal seismic 8;

- coeficient seismic global 0.8.

A rezultat astfel, din noile calcule, un coeficient de rezistenţă al structurii Rmin = 0.5, astfel încât imobilul să reziste fără consolidări la seism de grad 8.

Având în vedere cele de mai sus, după comunicarea acestor concluzii, verbal, d-lui preşedinte Costel Ungureanu, am fost solicitat de către Asociaţia de Proprietari a respectivului imobil, să identific un grup de specialişti care să refacă expertiza tehnică în conformitate cu noile reglementări tehnice, respectiv P 100 / 2006 şi a noilor coeficienţi de siguranţă, conform standardelor europene.

Trebuie precizat că, analizând istoricul imobilului, se remarcă unicitatea proiectului la momentul respectiv şi atenţia de care a beneficiat atât în etapa de proiectare, cât şi în cea de execuţie. Cutremurul din 1977 a surprins execuţia blocului la etajul 1, fără să aducă prejudicii structurii de rezistenţă sau necesitatea unor lucrări de consolidare. Datorită nivelului de înălţime ridicat, imobilul a fost inclus în lista clădirilor cu risc seismic potenţial (fiind un proiect pilot), conform OG 20 din 1994. A fost, de asemenea inclus pe această listă şi pentru că execuţia lui a fost realizată între anii 1976 – 1978. 

Demersurile pentru realizarea unei noi expertize seismice au fost iniţiate prin refacerea calculelor cu ajutorul programelor de calcul antiseismic utilizate de SC Metro SA si Institutul de Proiectare Carpaţi. Concluziile pozitive la care s-a ajuns, privind integritatea structurii de rezistenţă, confirmându-se, am reluat calculele şi analizele cu SC Engineering Concept SRL, care, în cazul acceptării ofertei, va elabora noul raport de expertiză.

La elaborarea ofertei s-a căutat ca studiul complex care va fi efectuat asupra imobilului, inclusiv comportarea la seism, să răspundă problemelor privind respectarea proiectului iniţial, calitatea materialelor folosite, comportarea în timp – respectiv analiza clădirii dpv topografic şi reanalizarea terenului de fundare.

Toate aceste analize şi calcule, care au fost demarate în vara anului 2012, vor permite astfel refacerea expertizei şi încadrarea imobilului în gradul seismic III.

Costul lucrărilor de verificare a expertizei tehnice din anul 1999, premergătoare întocmirii noii expertize, efectuate în vara şi toamna anului 2012 sunt echivalente sumei de 1000 euro si vor fi achitate de catre Asociatia de Proprietari.

 

Data : 27 noiembrie 2012

Ing. V. Vladescu  

 

Citeste si :

 

 

 

 

 

Sus

Stiri

Bun venit pe site-ul ACP TURN'78 ! Pentru a vizualiza Lista de intretinere si Bugetul trebuie sa va creati un cont. ATENTIE ! Confirmati contul prin linkul primit in adresa dvs. de mail (un simplu click pe link si va veti intoarce pe site unde va puteti loga cu numele de utilizator si parola create la inregistrarea contului dvs.).  Valabil pentru membrii asociatiei.  Creeaza cont !